Logo Poesta Huis

Budapest

Een greep uit de mooiste dingen van de geweldige stad Budapest. Deze plekken móet je zien!

Per trein naar Budapest

Vanaf plaatsen zoals bijvoorbeeld Füzesabony en Gödöllő gaan regelmatig treinen naar Budapest Keleti Palyaudvar (station). Op die manier reist u rustig en comfortabel de stad in en kunt u uw auto vaak recht voor het station parkeren! Vanaf het Keleti kunt u met de metro de stad in reizen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Budapest is te verkiezen boven het gebruik van de eigen auto.
Koop in ieder geval een dagkaart of een kaart voor een paar dagen. U kunt dan met alle openbaar vervoer reizen. Er wordt veel gecontroleerd en een boete kost HUF 16.000,-.

Parkeren

Parkeer uw auto aan de rand van de stad of nabij het Hősök tere recht tegenover de ING-bank aan de Dózsa György út. Daar kunt u gratis parkeren en vervolgens met de gele metrolijn de stad in.

Parlementsgebouw

Het Parlementsgebouw is fenomenaal prachtig! Moet je echt gezien hebben.
Het is mogelijk om rondleidingen te krijgen. Kijk hier voor meer info.

Batthyány tér

Stap uit op metrostation Batthyány tér (op de rode lijn) en geniet van het prachtige uitzicht op het Parlementsgebouw.

Schoenenmonument

Schoenen op de Donaukade is een gedenkteken in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dit monument ligt aan de kade van de Donau en op deze plek zijn over een lengte van veertig meter, zestig paar metalen schoenen te vinden die op de rand van de kade staan. Zo'n tien meter hierachter is een zeventig cm hoge bank te vinden.

Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd tijdens de pogroms die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden uitgevoerd. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen.

Dit momument is onthuld in 2005.

Bron: Wikipedia

Opera

operabudapestDe Opera ligt aan de aan de Andrássy út en is met de gele metrolijn makkelijk te bereiken.
Geweldig mooi gebouw om te bezichtigen. Iedere dag zijn er rondleidingen 15.00 en 16.00 uur.

Basiliek

basilikaDe Basiliek aan de Bajcsy-Zsilinszky út is een rustbaken in de stad. De moeite van het bezoeken waard. Te bereiken met de gele metrolijn, halte Bajcsy-Zsilinszky út.

Váci utca en Vörösmarty tér

Natuurlijk loop je een keer door de Váci utca (de belangrijkste winkelstraat van Budapest). Aan het ene eind van de Váci utca is het Vörösmarty tér met Gerbeaud en aan de andere kant is de markthal.

Gerbeaud

GerbeaudGa géén koffie drinken bij Gerbeaud! Het is véél te duur en écht toeristisch! Kijk er een keer binnen en ga naar Centrál Kávéház in de Irányi utca aan het einde van Ferenciek tere (station op de blauwe metrolijn).

Szimpla kert

Naar de szimpla kert móet je naar toe. Het is een leuke en gezellige uitgaansgelegenheid.
In een groot oud pand met de tuin wordt gedoogd om een café uit te baten. De inrichting is van 'kringloop-niveau', het kan immers zo maar gebeuren dat het van de ene op de andere dag dicht moet. Je kunt plaatsnemen in een tandartsstoel of in een opengezaagde Trabant. Binnen kun je in één van de kamers gaan zitten, bij de optredende band gaan zitten of op de binnenplaats onder de sterrenhemel plaatsnemen.
 
Lees hier een leuk artikel uit het Wizzair blad van december 2015 over 'Ruin Bars' in Budapest.

Karaván Streetfood

KaravanSlechts enkele deuren naast de bekende Szimpla Kert ligt Karaván. Honger gekregen na het stappen? Karaván! Een streetfood plek met enorme leuke Truck Food tentjes. Altijd lekker eten!

Bekijk de website van Karaván.

Gozsdu Udvar

Gozsdu udvar 1Dé uitgaansplace to be! Vele leuke restaurantjes en kroegen bij elkaar. Voor elk wat wils!

Bekijk de website van Gozsda Udvar.

Terror Háza

houseofterrormuseumTerror Háza ligt aan de Andrássy ut nummer 60, op de gele metrolijn halte Vörösmarty utca. Het is een mooi museum over de onderdrukking van de Hongaren gedurende de 20e eeuw in zijn algemeenheid en over de opstand van 1956 in het bijzonder.

Openingstijden: Iedere dag behalve maandag van 10.00 tot 18.00 uur. In het weekend van 10.00 tot 19.30 uur.

Margit Sziget

margitszigetHet Margit Sziget is een bezienswaardig eiland in de Donau, iets ten noorden van het Parlementsgebouw. Het eiland lijkt als een boot vast te liggen tussen de Margit híd en de Árpád híd.
Wandelen op het eiland is erg rustgevend en de moeite waard. Vanaf het metrostation Árpád híd (op de blauwe lijn) bus 26 nemen en de eerste halte op het eiland uitstappen, vervolgens 2½ kilometer over het eiland lopen naar de Margit híd en daar de tram weer pakken.

Burchtheuvel

Een bezoek aan de Burcht is een absolute must. Neem bus 16 vanaf het metrostation Déak tér, deze brengt u tot op de Burcht.
Bekijk de National Galery (in het paleis) en Mattyás templom. In deze kerk is Sissi tot Koningin van Hongarije gekroond is. Een kopie van de koningskroon ligt boven in de kerk. Het origineel ligt in het Parlementsgebouw.

Vissersbastion

Bekijk vanaf het vissersbastion de stad. Doe dat 's middags, dan heb je de zon in de rug en kun je de mooiste foto's van Pest maken!

Ruszwurm op de Burchtheuvel

Drink koffie met een taartje bij het oudste koffiehuis(je) van de stad: Ruszwurm. Ruszwurm zit op de Burchtheuvel in het straatje tegenover Mattyas tempom.

Széchenyi Lánc híd

Deze brug is in het Nederlands beter bekend als 'Kettingbrug'. Vanaf de Burcht is ie prachtig te zien. Ook 's avonds de moeite waard!

Muzikum

muzikumLeuk en kleinschalig muziektheater. Kleine voorstellingen voor weinig centen! Beetje cultuursnuiven!

Eten in Budapest

Menza Étterem - Liszt Ferenc tér 2, Budapest  
Moet je beslist 'n keer gaan eten. Prima kaart en vriendelijk personeel. Wel even reserveren!
+36 1 413 1482
www.menzaetterem.hu 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur

For sale pub - Vámház krt. 2, Budapest
Zit tegenover de markthal aan het einde van de Váci utca. Prima eten! Ik wens je héél véél succes met het doornemen van de 90 (!) hoofdgerechten op de kaart. Je kunt het ook makkelijk doen: nummer 31 is goed te eten.
www.facebook.com

Itoshii Budapest - Teréz krt. 55, Budapest
Heerlijke sushi's! Wel even reserveren.
+36 1 426 4055
www.itoshii.hu 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Openingstijden: dagelijks van 12:00 tot 22:30 uur

Trattoria Pomo d'Oro - Arany János utca 9, Budapest
Naar verluid één van de allerbeste Italiaanse restaurants. Wel even reserveren.
+36 1 302 6473
www.pomodorobudapest.com 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Openingstijden: dagelijks van 12:00 tot 24:00 uur

Thermaal baden

budapestszechenyibathsDe thermaal baden in Budapest zijn van een grote schoonheid. Bezoek een keer het Szechényi (op de gele metrolijn) of het Gellért (vlak bij de Szabadság híd).

Dit artikel verscheen op 29 januari 2016 op de site van De Telegraaf
De beste spa’s van Boedapest (link naar De Telegraaf)
pdfDe beste spa’s van Boedapest (pdf)

Andrássy út en Hősök tere

heroessquarebudapestOp een zomerse dag is het heerlijk om de Andrássy út af te lopen. Begin met een bezoek aan de Basiliek, aanschouw de Opera (kom daar later op de middag terug om een rondleiding te volgen), ga even zitten op het Liszt Ferenc tér, laat het Oktogon op je afkomen, bezoek Terror Háza en loop door tot op Hősök tere (Heldenplein). Breng vervolgens een bezoek aan het Szechényi termaal bad en Varosliget (het stadspark).
 

Citadella

Het uitzicht vanaf de Citadella op Budapest en de Burcht is schitterend. Met name ook 's avonds kijk je uit op een echte ansichtkaart!

Rondrit per bus

hoponhopoffToegegeven: het ziet er héél toeristisch uit, maar eigenlijk is het zo gek nog niet.

Deze bus brengt je langs alle mooie plaatsen van Budapest. In één rit van 2 uur ben je langs alle mooie punten van Budapest geleid. Vervolgens kun je goed kiezen wat je graag uitvoeriger wilt zien. Een andere mogelijkheid is om van de bus van te stappen, bekijken wat je wilt bekijken en een uur later weer een volgende bus te nemen.

Winkelen

westendWinkelen kan prima in Budapest. Op meerdere plaatsen in de stad zijn grote shopping malls.
* West End - nabij Nyugati Pályaudvar (west station)

* Aréna Plaza - achter Keleti Pályaudavar (oost station)

* Mammut - in Buda bij Széll Kálmán tér (Moszkva tér)

* Árkád Center - vlakbij Ikea aan de oostkant van de stad
 
 
 

Markthallen

dsc9417De Budapester koopt zijn groente, fruit en vlees graag in één van de markthallen. De Lehelmarkt (op de blauwe metrolijn) en de markthal aan het einde van de Váci utca nabij de Szabagság híd zijn erg leuk om te bezoeken.
 

Kelet Café Budapest

kelet cafeGewoon een gezellige tent met lekker eten. het café is eigendom van Tibor Timár en de kaart is samengesteld door Tom de Smet. Ligt 500 à 600 van de Szabadság híd aan de Buda-kant.

Bekijk de binnenkant maar eens!

Cat Café Budapest

cat cafeHou je v an katten? Stap dan eens binnen in het Cat Café Budapest. Je mag wat drinken in het domein van de katten. Jij bent op bezoek bij hen :-). Zo'n 15 katten wonen in het café.

Voor meer info, kijk op de website.

Militair ziekenhuis in de grot (sziklakórház)

sziklakórházIn het gangensysteem onder het kasteel, dat al eeuwen bestond, is tijdens de Tweede Wereldoorlog een speciaal ondergronds ziekenhuis aangelegd wat bestand was tegen allerlei aanvallen. Maar omdat er nooit een Wereldoorlog 3 is gekomen is hier nooit gebruik van gemaakt. Alle voorwerpen, denk aan röntgen apparatuur, operatiekamers, en al het andere materiaal is dus nog in "nieuw" staat. Er is een overzicht van de geneeskunst in Hongarije van verschillende tijden: poppen tonen voorstellingen uit de 18e eeuw, van de Wereldoorlogen 1 en 2 als ook enkele willekeurig gekozen voorstellingen uit ziekenhuizen, operatiekamer, keuken, röntgen. De rondleiding duurt meer dan een uur.

Website: http://www.sziklakorhaz.eu/en

Kasteel van Sissi

In Gödöllő (zo'n 30 kilometer ten oosten van Budapest) staat het buitenverblijf van Keizerin Sissi. In de communistische tijd is het erg verkommert, maar in de afgelopen jaren is het weer in oude glorie hersteld.

Nog te ontdekken

Mazel Tov - Akácfa utca 47, Budapest 
Leuk restaurant - Meditarranen urban garden
www.mazeltov.hu 

Fogasház - Akácfa utca 49-51, Budapest
Ruin bar.
www.fogashaz.hu 

Café Zsivágó - Paulay Ede utca 55, Budapest
Café
www.cafezsivago.hu 

Trattoria Toscane - Belgrád rkp. 13-15, Budapest
Italiaans restaurant.
www.toscana.hu 

Kiskakukk Étterem - Pozsonyi út 12, Budapest
Hongaars restaurant.
www.kiskakukk.hu 

Het negende district van Budapest (nét ten zuiden van het bekende 5e district) schijnt vol te zitten met leuke kroegjes en restaurants.
Kijk hier voor meer info.

Pesti Disznó - Budapest, Nagymező u. 19, 1063 Hongarije 
www.pestidiszno.hu

Zeller Bistro - Budapest, Hercegprímás u. 18, 1051 Hongarije
www.zellerbistro.hu
Budapest, Hercegprímás u. 18, 1051 Hongarije

Mooie filmpjes Budapest

Deze fimpjes móet je echt full screen bekijken!