Logo Poesta Huis
Allerlei

Pörkölt (Hongaarse goulash)

porkoltNatuurlijk maak je een keer échte Hongaarse goulash (pörkölt) in de stoofpot (bogrács) in de tuin. In het Hongaars wordt goulashsoep 'gulyás leves' genoemd en de goulash is 'pörkölt'. Hierbij het échte Hongaarse goulashrecept (pörkölt). By-the-way: alle Hongaren zeggen dat zij het échte recept hebben, het is bijna een goulash-wetenschap!

Lees meer

Lángos

LangosLángos wordt gemaakt van een deeg wat vergelijkbaar is met oliebollendeeg.
Van het deeg wordt een schijf gemaakt wat net zoals een oliebol in frituurvet wordt gebakken.
Knoflook, room en geraspte kaas erover en smullen maar!

Kürtõskalács

kuertoeskalacsKürtőskalács is een brooddeegrol, gebakken boven houtskool of in een speciale oven. Tijdens het bakken wordt het voortdurend rondgedraaid. Door vóór het bakken het deeg even door de suiker te rollen, ontstaat een gecarameliseerd laagje.
Eenmaal gebakken wordt de rol naar keuze door een vanille- of chocoladesuiker gerold.

Heerlijk!

Bekijk het filmpje!

Nationale feestdag 20 augustus

vuurwerk BudapestDe Nationale Feestdag (Alkotmányunk Ünnepe) of ook Feest van de Grondwet, wordt in Hongarije op 20 augustus gevierd.

In Budapest wordt vooral de Nationale Feestdag gevierd met een spetterend vuurwerk, dat 's avonds om 21 uur stipt begint. Op de kade-oevers langs de Donau en op de bruggen, staat het dan overvol van het volk, dat dit evenement niet wil missen. Zelfs plezierboten liggen verlicht te wachten op het gebeuren.

Bekijk het filmpje!

Thermaal baden

Met name op en rond de poesta zijn erg veel thermaal baden te vinden. Het warme water komt hier soms met zo'n 80 graden celcius uit de grond en moet worden afgekoeld (!) om geschikt te zijn als badwater. In de regel zijn er baden van verschillende temperatuur aanwezig tot maximaal 40 graden.

Het is verbazingwekkend om te merken hoe ontspannend en rustgevend 38 graden warm water is bij een buitentemperatuur van 38 graden! Een waar genot!

Lees meer

Pálinka proeverij

falusi patikaLeuke plek om te horen hoe pálinka wordt gemaakt én een proeverij kunt krijgen.
Voor meer info, kijk op de website.

Reisverslagen

Jan op reis
Jan op reis
Het reisverslag van mijn reis door Hongarije in 2006 geeft ook erg veel informatie en mooie foto's over de Hongarije.
Klik hier op naar deze site te gaan en kijk in het dagboek.Verslag 'op onderzoek' 
Jan op onderzoekEind 2006 / begin 2007 ben ik 3 maanden naar Hongarije geweest om te onderzoeken of ik er permanent wilde wonen en werken. De conclusie was uieindelijk: 'nee'. Hongarije is een fantastisch land om te zijn, maar de arbeidsmoraal ligt mijlenver van onze Nederlandse begrippen vandaan. 
Het verblijf in Balatonkenese leverde wel een mooi verslag op als herinnering. Bekijk het hier.